dilluns, 16 de juliol del 2012

Hannah Collins. El festí fràgil. Rutes a Ferran Adrià

Des del 6 de juliol fins l’1 de setembre de 2012 a la Fundació Suñol es pot veure l’ exposició de fotografies de l’artista  Hannah Collins. Ella treballa entre Barcelona i Londres.
aquest collage el vaig fer amb les fotos que vaig fer a l'exposició 
Ferran Adrià amb l’assessorament d’Eduard Xatruch, cap de cuina d'elBulli, va ajudar a identificar els productes i facilitar les gestions dels proveïdors més “especials”.
Unes paraules de l'artista et donen la benvinguda i expliquen el motiu de l'exposició i el llibre: 
"Una conversa que vaig mantenir amb en Ferran Adrià sobre l'origen del menjar es va convertir en "The Fragil Feast" un diàleg visual entre l'alta cuina i l'art.
Durant mes d'un any, vaig seguir el passos de més dels trenta ingredients que utilitza en Ferran, des de el seu lloc d'origen fins que a la cuina es transformen en menjar. Alguns d'aquests productes, com el kuzu de Japó, eren exòtics i pocs coneguts, mentre que altres com les anemones de mar no eren utilitzades a la cuina. En les seves creacions també fa servir productes que es fan servir ingredients  que s’utilitzen habitualment a tot el món, com la canya de sucre.
Les imatges i els textos resultants creen un document de connexions globals, precedents històrics i d'una refinada estètica" 
                    Composició realitzada amb fotografies cedides per l'exposició: la soja, les algues, la garota
L’exposició conté 250 precioses fotografies.  Editades també en un llibre extens i delicat que ha escrit l’artista, amb el pròleg de Ferran Adrià, on ha fet una recerca dels 30 ingredients de la cuina de elBulli

Els lligams d'Hannah Collins amb Barcelona  varen començar fa molt anys en una  visita a la Boqueria. La disposició dels productes i el transcurs de les estacions de l’any va motivar una investigació i la reflexió sobre la fragilitat de la relació entre el creixement, subministrament i consum.
Després  l’artista va iniciar un viatge de recerca orígens dels productes, dels productors per diversos països d’Europa, Amèrica Llatina, Japó. 
Mirant les fotografies t'adones  de la reflexió de l’artista per transmetre al visitant  i/o lector tot el món que  hi ha darrera de cada plat, de cada creació. Cada producte té una història “fràgil” darrera.  El llibre descriu cada ingredient i explica la feina del pagès, el pescador, el caçador, el recol·lector, les petites famílies d’arreu del món i ens mostren  els mapes de localització de cada producte. Es  transformen i  preparen en les  mans  del cuiner.

Els textos i les imatges de Hannah Collins han creat un llibre molt singular. Un document històric i una eina per revisar conceptes en el món de la cuina.
Un viatge que no hem d’oblidar. Un procés d' el·laboració de 35 plats d' elBulli. Un camí ple de sensibilitat. Un viatge fotogràfic ple de poesia.

Una vegada més la interrelació de cadascuna de les arts amb el món de la cuina. Una constant en l’univers de elBulli.
    
Per l’exposició de “El festí fràgil”, l’artista ha fotografiat les anemones gaditanes, les algues de Galícia,  el pi de Cala Montjoi, el kuzu japonès, la mel de les abelles nòmades cultivada a Itàlia, les flors de Balaguer, en una de les fotos Josep Pamies, “el pagès de l’estevia”, entre altres petites famílies de productors. Aquests delicats productes es transformen de la mà del cuiner.
"Sempre que s’analitza un plat, un estil, ens fixem en la composició, en les tècniques, fins i tot en l’encert de la combinació de productes, però poques vegades pensem en el fet que cada producte que mengem té una història darrera", explica Ferran Adrià tot descrivint el treball fotogràfic de Collins.  "I això és el que ha fet Hannah Collins "Ha retratat la rebotiga d'aquests ingredients, estirant el fil fins a l'origen, i mostrant de cada producte el territori, les persones que el treballen des de fa temps, seguint sovint unes tècniques i uns procediments ancestrals".
                                          Els ous de truita de riu. Cedida exposició
                                         Les abelles i la mel. Cedida exposició
"El festí fràgil" una excel·lent i delicada exposició de fotografia.  Una exposició d'art culinari per aquest estiu i un llibre per gaudir.
El pi de Cala Montjoi podria ser el pi de Formentor de la cançó de Mª del Mar Bonet

Fundació Suñol
Passeig de Gràcia, 98
Barcelona
horari de 16h a 20h de dilluns a dissabte
diumenge i festius tancat
preus: entrada 5,00 € reduïda 3,00 €
Agraïment a l'organització exposició

6 comentaris:

  1. Últimament em cau la baba davant la fotografia, una afició que vaig deixar durant un temps (o parcialment perquè de fotos dels meus fills a casa n'hi han un munt!) i ara ha tornat. M'agradaria veure aquesta exposició, les fotos que ens ensenyes són una autèntica passada, i la combinació cuina+fotografia ja no et dic res...
    Moltes gràcies. Continuu fent una volta pel blog, m'he de posar al dia, i moltes gràcies pel teu comentari. M'he remirat la meva entrada i tens raó, té un aire molt romàntic, no ho havia vist així fins ara. La veritat és que ho soc bastant, potser massa, les coses, llocs, fets i històries em solen emocionar bastant. Gràcies de nou! Continuu...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Gemma,
      Doncs sí. La fotografia és un món apassionant. Com bé dius hi ha moments. En el meu cas sempre he pensat que era resultat de gent privilegiada amb un "do màgic" com totes les arts.
      La combinació de cuina i fotografia és fascinant!!
      Si tens temps no te la perdis val molt la pena a mi em va agradar molt.
      En cada foto un temps per mirar-la, una història.
      Moltes gràcies per dedicar el teu temps per llegir i veure CuinaCinc!!
      Bon cap de setmana:))

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    Me has descubierto a Hannah Collins - siempre en la vanguardia del arte gastronómico- y las fotos que se ven, me encantan. Tengo un trabajo de Francesc Guillamet, COMER ARTE , "una visión fotográfica de la cocina de Ferran Adriá, estupendo trabajo pero, lo de la Collins, podríamos decir, es más luminoso. Ya me tienes gestionando la adquisición de THE FRAGILE FEAST.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sebastián! Muchas gracias por escribir y compartir muchas "troballes". (te digo esta palabra en catalán porque no tienen traducción precisa o pierde el significado).Reflexiones personales)
      Francesc Guillamet es un gran y reconocido fotógrafo-artista.
      Su fotografia 20 años acompañando la obra de elBulli es inigualable.
      El día de la inauguración de la exposición:
      Ferran Adrià i elBulli 1961-2011 Risc llibertat i creativitat
      Recuerdo que Ferran dijo: ¿dónde está Francesc? (lo estaba buscando para que saliera en la foto de la prensa). ¿si? Si te fijas en la foto del perrito del elBulli que hice con todos los nombres significativos en la historia del elBulli su nombre esta.:))
      "en tus fotos se ven todos los ingredientes del plato" (esta frase le gusta en especial a FG)
      El libro que citas es una preciosidad una obra de arte, sólo lo he mirado.
      Aquí te dejo un vídeo muy interesante:(te gustara)
      UCJC

      Hannah Collins es otra maravilla. He visto la exposición, he mirado y releído algunas partes del libro. Contiene recetas al final. Muy bien.Te encantará
      Un buen fin de semana

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    Compré el libro de Hannah Collins en su página web y estoy a la espera de recibirlo. Ayer empecé a preparar un entrada nueva en Charla de sobremesa -me suele costar encontrar el tema- y me hacía falta un foto de THE FRAGILE FEAST, y no se me ocurrió más que copiar una de las tuyas. Si no te parece bien, la quito.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sebastián:
      Cap problema es decir ningún problema. Gracias por enlazar. Si necesitas más información o fotos me lo dices y te envío.
      A veces pondría más fotos en las entradas para poder transmitir mejor lo que he visto. Para que no quede sobrecargado, a veces, convierto varias fotos en una con un col·lage. Es lo que he hecho en esta entrada.
      Te escribo por la tarde/noche
      Gracia por enlazar. Y un feliz dia.
      Saludos,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!